Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Σάββατο, 15 Μάιος 2010 15:17

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΚΑ

«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε…»

 

Ένας νέος αλλά ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, που δεν έχει φτάσει καν τα σαράντα του χρόνια, ο Γιάννης Σιόκας, ανέλαβε Πρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Ήταν η τελευταία Πρωτομαγιά, συμβολική ημερομηνία, όταν στην ΕΚΑ συγκροτήθηκε το νέο Προεδρείο.

Μία ημέρα που σίγουρα δείχνει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, που στηρίζεται μεν στο έργο των προκατόχων του, αλλά και χαρακτηρίζεται από ένα ολόφρεσκο ξεκίνημα για νέους αγώνες για να μπορέσει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη και να συγκρατήσει την συρρίκνωση του πληθυσμού της που υφίσταται καθημερινά όλο και περισσότερο. Άλλωστε, το γεγονός αυτό συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προτεραιότητες του νέου Προεδρείου, όπως και ο κ. Γιάννης Σιόκας μας αποκαλύπτει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ», που είναι και η πρώτη συνέντευξή του, αφότου ανέλαβε το πηδάλιο της ΕΚΑ. Στις ερωτήσεις που του απευθύνουμε, ο κ. Σιόκας μιλάει και για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τονίζοντας ότι «η συνεργασία ΕΚΚ και ΕΚΑ είναι μονόδρομος», επισημαίνοντας ότι «οι δύο Κοινότητες θα πρέπει να βρουν τρόπους να κρατήσουν στους κόλπους τους τα νεαρά στελέχη της παροικίας μας». Την εκλογή του χαιρέτησαν με ικανοποίηση ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού κ. Θεόδωρος Κασσίμης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

 

Η διαδικασία από την οποία εκλεγήκατε Πρόεδρος ήταν το αποτέλεσμα μίας έντονης αντιπαράθεσης στα κοινά της αλεξανδρινής παροικίας. Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις;

«Από την αρχή του προεκλογικού αγώνα δεν έκρυψα την επιθυμία μου να αναλάβω τις τύχες της ιστορικής μας κοινότητας. Κοιτούσα τους πάντες στα μάτια και τους το έλεγα ξεκάθαρα, εάν εκλεγώ θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου. Η παροικία με τίμησε με την ψήφο της και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Δεν έχει σημασία να αισθάνομαι εγώ δικαιωμένος. Σημασία έχει να δικαιώσω αυτούς που επίστεψαν σε μένα και με έστειλαν σ’ αυτήν εδώ τη θέση. Και πιστέψτε με έχω πλήρη επίγνωση της θέσης που κατέχω. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι ανάμεσά μας. Υπάρχει μια ιστορική κοινότητα την ευημερία και την προκοπή της οποίας επιθυμούμε όλοι».

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του νέου Προεδρείου; Συνεχίζετε με τα δεδομένα της μέχρι τώρα προεδρίας, ή βάζετε καινούργιους στόχους;

«Έχω μάθει στη ζωή μου να θέτω υψηλούς στόχους και να δουλεύω σκληρά για να τους πετύχω. Και ο υψηλότερος στόχος για μένα αυτή τη στιγμή είναι να δώ την ιστορική μου κοινότητα στο θρόνο που της αξίζει. Σ’ αυτό τον αγώνα ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου. Έχω την ευτυχή συγκυρία να πλαισιώνομαι από άξιους και ικανότατους συνεργάτες που έχουν τα ίδια πιστεύω με εμένα.
Είμαστε μια νέα ομάδα, γεμάτη όρεξη για δουλειά, γεμάτη οράματα για ένα καλύτερο και λαμπρότερο αύριο. Δεν ήρθαμε να αμφισβητήσουμε και να εκτοπίσουμε κανέναν, δεν έχουμε προσωπικές βλέψεις και δε μας συγκινούν οι καρέκλες. Ήρθαμε να υπερασπιστούμε το δυναμισμό και τις δυνατότητες που πιστεύουμε ότι έχει η παροικία μας.  Ήρθαμε να δουλέψουμε σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα.
Έχουμε βάλει στόχο την αναμόρφωση της κοινότητάς μας και καλούμε όλους να συμμετέχουν σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα».

 

Η εικόνα του Σάτμπι θα αλλάξει; Θα δουλέψετε γι’ αυτό;

«Η εικόνα του Σάτμπι έχει ήδη αρχίσει ν’ αλλάζει. Θα ήταν άδικο να μη καταλογίσω αυτό στην απερχόμενη κοινοτική επιτροπή και τον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΑ τον κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή. Με δικιά του πρωτοβουλία ξεκίνησαν τα έργα ανακαίνισης του ιστορικού Αβερωφείου κτιρίου και ωφείλουμε όλη να τον συγχαρούμε γι’ αυτό.
Εμείς θα ολοκληρώσουμε το έργο και θα  επεκτείνουμε την ανακαίνιση και στα άλλα κτίρια που πλαισιώνουν το Αβερώφειο, κάνοντας το τετράγωνο του Σάτμπι ένα πραγματικό στολίδι που θα μαρτυρεί τη δυναμική παρουσία των Ελλήνων στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια σύμβαση συνεργασίας με το Μ.Κ.Ο «Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (Κ.Α.Π.Ε.) που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου με τον τίτλο « Αποκατάσταση Ελληνικού Τετραγώνου Αλεξανδρείας και Δημιουργία Κέντρου Τεχνολογίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής».
Ένα σημαντικό κέρδος αυτής της συνεργασίας θα είναι για την κοινότητα η πλήρης αποκατάσταση-επισκευή των κτιρίων της Σαλβαγείου Εμπορικής Σχολής, του Ξενώνα «Μάννα» και των Μαγειρείων της Κοινότητας».

 

Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή των απλών παροίκων στην επίτευξη του έργου της Κοινοτικής Επιτροπής, με άλλα λόγια, ο κόσμος ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει στην ΕΚΑ;

«Οι απλοί πάροικοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της όλης μας προσπάθειας και η συμμετοχή τους στον αγώνα μας είναι δεδομένη. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις των καιρών αλλά πολύ περισσότερο να πετύχουμε την προκοπή και την ευημερία της κοινότητάς μας.
Σκοπός μας είναι οι διάφορες εφορείες της κοινότητάς μας να πλαισιωθούν και να ενισχυθούν από άτομα της παροικίας μας με πείρα και ικανά να προσφέρουν στον τομέα της ειδικότητάς τους αλλά πάνω απ’ όλα άτομα που κουβαλούν, δε θα ντραπώ να το πω, την ίδια «τρέλα» με εμάς. Άτομα που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς το όραμα μιας αναγεννημένης και σύγχρονης κοινότητας.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς άσκοπες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Αρκεί να συμφωνήσουμε στο τι θέλουμε, στο τι πρέπει να γίνει και να το κάνουμε τώρα, χωρίς καθυστερήσεις».

 

Πώς βλέπετε το μέλλον της συνεργασίας σας με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου; Σε ποιους τομείς μπορεί ενδεχομένως να ενισχυθεί;

«Με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έχουμε κοινές αναφορές, κοινούς προβληματισμούς αλλά και κοινές φιλοδοξίες. Με το Πρόεδρο Χρήστο Καβαλή, μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία όπως και με πολλά στελέχη της κοινότητάς σας. Η συνεργασία μας είναι μονόδρομος καθώς καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα με πρώτο και μεγαλύτερο αυτό της συρρίκνωσης των παροικιών μας. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατάμε κυρίως τα νεαρά στελέχη της παροικίας μας κοντά μας. Δε πρέπει η αποφοίτησή τους από τα σχολεία μας να αποτελεί παράλληλα και διαβατήριο επαναπατρισμού τους στην Ελλάδα. Πρέπει να τους συμπαρασταθούμε ηθικά αλλά και υλικά εάν χρειαστεί και τους εξασφαλίσουμε την επαγγελματική τους αποκατάσταση μετά τις σπουδές τους. Πρέπει να συζητήσουμε πρωτίστως με τους Έλληνες επιχειρηματίες των κοινοτήτων μας και να τους πείσουμε να στελεχώνουν τις επιχειρήσεις τους με τα δικά μας παιδιά.
Η αναβάθμιση της παιδείας στα σχολεία μας, η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των κοινοτήτων μας, η εξασφάλιση μιας ποιοτικότερης καθημερινότητας στους αναξιοπαθούντες συμπαροίκους μας είναι επίσης θέματα πάνω στα οποία πρέπει να έχουμε μια κοινή στρατηγική και ν’ ανταλλάζουμε συνεχώς απόψεις.
Αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας τώρα σ’ αυτούς τους τομείς μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία και να χρειαστεί στο μέλλον να επενδύσουμε πολλά περισσότερα. Μπορούμε να είμαστε και να αισθανόμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Να συνεργαζόμαστε πιο στενά. Να προωθούμε πιο αποτελεσματικά κοινούς στόχους.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας μπορούμε να υπερβαίνουμε δυσκολίες και εμπόδια και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους».

 

Πολλά θα περιμένει από σας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που σας συνεχάρησαν. Τί λόγο τους απευθύνετε;

«Ο Μακαριώτατος είναι η πνευματική κυψέλη από την οποία αντλούμε δύναμη και όρεξη για να συνεχίσουμε το έργο μας.  Είναι ο πνευματικός μας πατέρας, ένας πραγματικά χαρισματικός ηγέτης και είμαστε ευλογημένοι που τον έχουμε δίπλα μας.
Θα ήθελα να γνωρίζει ότι η κοινότητά μας και εγώ προσωπικά θα είμαστε αρωγοί στο δύσκολο και βαθιά ανθρώπινο αγώνα που δίνει σε μία ήπειρο, όπου ακόμη επικρατεί ο αναλφαβητισμός, η φτώχεια και η δυστυχία των λαών αλλά και οι έντονες φυλετικές και εθνικιστικές αντιπαραθέσεις.
Όσο για το Στέφανο τον Ταμβάκη, τι να πω! Ο Στέφανος είναι ο μέντοράς μου, είναι ο άνθρωπος που πριν από 8 χρόνια πρώτος με εμπιστεύθηκε και με φώναξε να προσφέρω στα κοινά και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που βαθιά εκτιμώ γιατί έχει συμβάλει στο να ανεβούμε ως κοινότητα αλλά και ως ομογένεια πιο ψηλά και να πλησιάσουμε αυτό που ονειρευόμαστε να είναι η κοινότητά μας.
Η παρουσία του Στέφανου Ταμβάκη στο πηδάλιο του Σ.Α.Ε. μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και φιλοδοξίες, και μας ωθεί να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα. Ανοίγει δρόμους και διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια πιο δυναμική παρουσία των κοινοτήτων μας στον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Ως κοινότητα προσβλέπουμε σε μια πιο στενή συνεργασία με το Σ.Α.Ε. μέσω του οποίου πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή και να κερδίσουμε επάξια ένα καλύτερο αύριο».

 

Τι σημαίνει για ένα νέο επιχειρηματία όπως είστε εσείς να παίρνει στους ώμους του το βάρος της πλέον ιστορικής κοινότητας της ομογένειας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΟΚΑΣ: «Είναι πράγματι βαρύ το φορτίο. Νοιώθεις ένα δέος και μόνο που σκέφτεσαι ότι από τη θέση αυτή πέρασαν ονόματα όπως του Τοσίτσα, του Αβέρωφ του Σαλβάγου και του Μπενάκη. Είναι όμως και μια πρόκληση, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για το καλό της παροικίας μας.
Προτεραιότητά μας είναι:
Μία κοινότητα με ανθρώπινο πρόσωπο που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Η διαφύλαξη των παρθενώνων που μας άφησαν οι άξιοι προπάτορές μας
Η σωστή και διαφανής διαχείριση των οικονομικών πόρων της κοινότητας με γνώμονα την ευημερία της παροικίας και την εξασφάλιση μιας ποιοτικότερης καθημερινότητας για τους αναξιοπαθούντες συμπαροίκους μας
Η στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για μια καλύτερη παιδεία στα ιστορικά μας σχολεία.
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η κοινότητα.
Γι ’αυτούς τους στόχους διαβεβαιώ τους συμπαροίκους μου ότι τόσο εγώ όσο και οι αγαπητοί μου συνάδελφοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να τους πετύχουμε και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όταν δεν διεκδικείς, δεν κερδίζεις. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι και να διεκδικήσουμε αλλά και να κερδίσουμε».

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΟ ΦΩΣ του Καϊρου