Κυπριακό
♦ «Οι θέσεις του ΣΑΕ στο εθνικό αυτό ζήτημα είναι ξεκάθαρες. Πιστό στις αρχές του, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως εκφραστής του Απανταχού Ελληνισμού, και σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), θα συνεχίσει να στηρίζει με συνέπεια και με όλες τις δυνάμεις τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού.
Το ΣΑΕ υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της Κύπρου, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να βασίζεται στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Μακεδονικό
♦ «Το θέμα συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας είναι πολιτικό και σχετίζεται ευρύτερα με την μακροχρόνια σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται υπεύθυνα η Ελληνική Πολιτεία.»
♦ «Η θέση του ΣΑΕ είναι γνωστή και έχει εκφραστεί στο πλαίσιο του υποστηρικτικού του ρόλου προς την ελληνική Πολιτεία. Καταρχήν δεν έχουμε πρόβλημα με το λαό, άλλωστε οι μεγαλύτερες επενδύσεις στα Σκόπια έχουν γίνει από Έλληνες επιχειρηματίες. Υπάρχει η θέληση συνεργασίας των δύο λαών, αλλά δεν δεχόμαστε πράξεις και πολιτικές που εναντιώνονται στην καλή γειτνίαση, γι’ αυτό δεν συμφωνούμε με τα ονόματα που έχουν προτείνει κατά καιρούς».
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
♦ «Η 19η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της.
Αποτίνουμε φόρο τιμής στο δυναμικό αυτό κομμάτι του ελληνισμού που εκδιώχθηκε από τα πάτρια εδάφη και που με σθένος κατάφερε να επουλώσει τις πληγές. Παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, ο Ποντιακός Ελληνισμός κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και την μεταλαμπαδεύει στις νεώτερες γενιές.
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και καταβάλλει προσπάθειες για την διεθνοποίησή της, σε συνεργασία με τις Ποντιακές Οργανώσεις της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει επίσης το αίτημα των Ομοσπονδιών Ποντίων της Διασποράς για την ίδρυση Εδρών Ποντιακών Μελετών, όπου θα εκπονούνται μεταπτυχιακές εργασίες σε θέματα της Ιστορίας του Πόντου.
Ο Απανταχού Ελληνισμός, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν ξεχνά και θα είναι πάντα το βήμα, απ’ όπου η φωνή των Ποντίων θα ακούγεται, με σθένος και ευθύνη».
Ο ρόλος του ΣΑΕ στα εθνικά θέματα
♦ «Το ΣΑΕ πάντα στηρίζει τα εθνικά θέματα με σοβαρότητα και δυναμισμό, ασκώντας υπεύθυνα τον υποστηρικτικό του ρόλο. Δεν χρειάζονται άσκοπες κινήσεις, χρειάζονται συντονισμένοι και έξυπνοι χειρισμοί, κατάλληλες πιέσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανωμένους φορείς που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν τα εθνικά μας θέματα και βεβαίως με την ελληνική Πολιτεία».
♦ «Το ΣΑΕ πρέπει να συμπράττει και να συμπλέει με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και να τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε η στήριξή μας στις αποφάσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν στα εθνικά θέματα είναι δεδομένη. Εδώ διαφαίνεται ο υποστηρικτικός του ρόλος και αποτελεί χρέος του να αξιοποιεί την επιρροή των εστιών ελληνισμού ανά τον κόσμο. Η επικείμενη σύσταση της Επιτροπής Προσωπικοτήτων του ΣΑΕ, με την πείρα και το κύρος των μελών που θα την αποτελούν, αναμένεται ότι θα συνδράμει σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο του ΣΑΕ, για την προάσπιση των συμφερόντων της Πατρίδας μας».