♦ Μετά από έγκαιρη παρέμβαση του ΣΑΕ, ανακαλείται η υπ’ αριθμ. 15242/29-9-2009 προκήρυξη, με την οποία ουσιαστικά καταργούνταν το Πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως αυτοτελές ξεχωριστό πρόγραμμα, μετά από απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Η εξέλιξη αυτή, δίνει την δυνατότητα να συνεχιστούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω όλες οι προσπάθειες προς όφελος της Παιδείας των Ομογενών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΣΑΕ.
♦ Η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν το κίνητρο και τη βάση του προγράμματος «ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» (www.greek-learning.gr) που υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, ενώ λαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και την συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες της διασποράς και κυρίως αλλοδαπούς, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σε ελληνικό γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η πρόσβαση σε αυτήν την πηγή γνώσης, προσφέρεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
♦ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΑΕ που ξεκίνησε το 2002 με την ευγενική χορηγία ύψους 160.000 ευρώ συνολικά, από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και συγκεκριμένα:
•Κατά το 2002 ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη Λετονία, Ουκρανία και Ρωσία ανήλθε στους 116 ομογενείς καθηγητές, ενώ οι διδασκόμενοι ανέρχονται σε 13.500 με αύξηση κατά 2.900 άτομα.
•Χρηματοδοτήθηκε η διδασκαλία ελληνικής γλώσσας 20 ομογενών εκπαιδευτικών στην Κιργιζία και στο Καζακστάν σε σύνολο 1000 μαθητών.
•Ενισχύθηκε το πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας στη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία. Συμβολή στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε επτά τάξεις, που στεγάστηκαν σε ανακαινισμένες αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό και εποπτικό υλικό, στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Μανγκούς, Ουρζούφ, Γιάλτα, Μάλο Γενισό, Ανατόλι, Σαρτανά και Μπουγάς.
•Στο σχολείο της Σταυρούπολης στη Ρωσία, με δυναμικό 2.500 Ρώσων μαθητών, ενισχύθηκε η εκμάθηση ελληνικών σε 270 μαθητές, επιτυγχάνοντας την ένταξη του μαθήματος ελληνικών στο ρωσικό πρόγραμμα και το συνυπολογισμό του αντίστοιχου βαθμού στο απολυτήριο.
•Συγχρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα εξαμηνιαίας επιμόρφωσης 24 ομογενών καθηγητών και δασκάλων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου (το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου). Μετά την επιστροφή στις χώρες τους, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν ελληνικά σε περίπου 2.000 μαθητές.
•Ενισχύθηκε το «Κέντρο Εκμαθήσεως Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού» που λειτουργεί στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου με δύο εκπαιδευτικούς. Τα μαθήματα παρακολουθούν 350-400 Έλληνες και Άραβες μαθητές. Καλύφθηκαν επίσης οι ανάγκες σε εποπτικό υλικό.
•Επιχορηγήθηκε το ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών με 260 μαθητές στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Ανακαινίστηκε η αίθουσα διδασκαλίας και εξοπλίστηκε με τα κατάλληλα μέσα.
•Ενισχύθηκε ο Βουλγαρο-Ελληνικός Σύλλογος «ΑΓΧΙΑΛΟΣ» στην Πομόριε της Βουλγαρίας, όπου από το 1999 λειτουργούν μαθήματα με 80 μαθητές και μαθήτριες από 6 εκπαιδευτικούς, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
•Επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών στο Χαράρε και στο Μπουλαουάγιο της Ζιμπάμπουε, με υπεύθυνο φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε σε σύνολο 450 και 35 μαθητών αντίστοιχα, εκ των οποίων οι 85 είναι ελληνικής καταγωγής.
•Σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επιχορηγήθηκε η διδασκαλία ελληνικών από δύο εκπαιδευτικούς στη Μαυριτανία και την Αλγερία σε σύνολο 120 μαθητών. Ανακαινίστηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας και εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
•Ενισχύθηκε η διδασκαλία ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιεί η πολιτιστική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Άλμπερτον της Ν. Αφρικής που αποτελείται από 7 εκπαιδευτικούς, σε σύνολο 3.000 μαθητών.
•Επιχορηγήθηκε το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άϊρες, της Αργεντινής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε 235 μαθητές. Αποκαταστάθηκαν οι ελλείψεις σε οπτικοακουστικά μέσα και διδακτικό υλικό για τη διδασκαλία σε ενήλικες, ενώ έγιναν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των αιθουσών διδασκαλίας.
•Επιχορηγήθηκε το πρώτο σχολείο ελληνομάθειας που λειτούργησε ποτέ στην Τανζανία, όπου διδάσκονται 250-270 Έλληνες και Αφρικανοί μαθητές, με υπεύθυνο φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως.
♦ Σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα πολλών παροικιών της Αφρικής και της Ασίας για την αποστολή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού.
♦ Αποστολή εκπαιδευτικών στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
♦ Υλοποίηση αιτημάτων των παροικιών που αφορούν σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών, εσωτερικά προβλήματα και οικονομικές ανάγκες σχολείων της περιφέρειας Ασίας-Αφρικής.
♦ Επανεξέταση των δυσμενών για την Ομογένεια ρυθμίσεων που προωθούσε το 2000 το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εισαγωγή των παιδιών των Ομογενών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
♦ Κατόπιν σχετικών εισηγήσεων, το ΥΠΕΠΘ δημιούργησε Γραφεία Συντονισμού Εκπαίδευσης στο Κάιρο και στο Γιοχάνεσμπουργκ.
♦ Επιχορηγήθηκε το RAU για τη διατήρηση της έδρας των νεοελληνικών Σπουδών.