Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Arabic English Russian Spanish
Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2006 06:55

Greek News

Εφημερίδα Greek News - του Απ. Ζουπανιώτη

Δεκέμβριος 2006

Ποιός είναι ο λόγος που κατέρχεστε υποψήφιος για την προεδρία του Παγκοσμίου ΣΑΕ;

"Για μένα δε γεννάται απλώς θέμα διεκδίκησης της θέσεως της προεδρίας, αλλά διεκδίκησης και υλοποίησης ενός οράματος. Το ΣΑΕ αποκτά μια άλλη δυναμική, καθώς προστίθεται στο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό του ρόλο, ο διεκδικητικός και υποστηρικτικός. Αυτό σημαίνει ότι επιλύονται αμεσότερα τα προβλήματα, δημιουργούνται νέες δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων. Όλο αυτό, συνιστά  μία πρόκληση.

Ταυτόχρονα, στη χρονική περίοδο που βρίσκεται το ΣΑΕ χρειάζεται μια νέα αρχή, με  τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ελληνισμού, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ταχύτητα, να μπορέσει να «τρέξει». Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ομογενών που δεν είναι ενταγμένοι σε Κοινότητες και Ομοσπονδίες, προκειμένου να ξεφύγει από τον τυποποιημένο ρόλο του εκλεγμένου 11μελούς. Έντεκα χελιδόνια κλεισμένα στο γραφείο του ΣΑΕ Θεσσαλονίκης δε φέρνουν την Άνοιξη. Να απλώσει τις γέφυρες και να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού, της ορθοδοξίας, των Ελλήνων και των φιλελλήνων, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα, μεγαλύτερο ρόλο. Όλες αυτές οι προκλήσεις αποτελούν τα συστατικά του οράματος μου. Για αυτούς τους λόγους και για αυτούς τους στόχους, θέτω υποψηφιότητα".

Ποιές οι προοπτικές του παγκοσμίου οργάνου μετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν με τη νομοθετική ρύθμιση του καλοκαιριού;

«Με τις επτά νέες περιφέρειες δίδεται μεγάλη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους και οργάνωσης της βάσης τους. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, ώστε μέσα από αυτή τη νέα δομή, να επιτευχθεί η πραγματική απεικόνιση της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμού. Νομίζω ότι με τη συνεργασία μας με την Πολιτεία, στηρίζοντας τα ήθη τα έθιμα, τις παραδόσεις, την πίστη μας, τους ομογενείς όπου κι αν βρίσκονται, προωθώντας την επίλυση των προβλημάτων της Ομογένειας, μπορούμε να αναδείξουμε το ΣΑΕ στο πλέον αγαπητό και αντιπροσωπευτικό παγκόσμιο όργανο των Ελλήνων της Διασποράς».

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι πλέον ο ρόλος του παγκοσμίου συμβουλίου υποβαθμίστηκε.

"Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη, διότι όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο ρόλος του ΣΑΕ  αναβαθμίζεται με το διεκδικητικό και υποστηρικτικό πλέον χαρακτήρα του. Εφ΄ όσον εξασκηθεί δυναμικά και σωστά αυτός ο ρόλος, το ΣΑΕ δύναται όχι μόνο να καλύπτει τις σημαντικότερες ανάγκες της Ομογένειας, αλλά και να δημιουργεί  έργο που προάγει τον ελληνισμό και τις αξίες του. Με το νέο νόμο θεωρώ ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο η  στήριξη της πατρίδας προς τους Απόδημους. Εξάλλου,  με τις νέες περιφέρειες που δημιουργούνται, δίδεται ευελιξία κινήσεων και δυνατότητες ανάπτυξης πρωτοβουλιών ανάλογες με την ικανότητα των ατόμων που τέθηκαν επικεφαλής και είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει οι σωστές επιλογές.

Μία άλλη παράμετρος, είναι αυτή της Νεολαίας και της παρουσίας της στις συνεδριάσεις του προεδρείου, κάτι που μας δίνει την ώθηση να σκεφτούμε πιο σοβαρά και πιο ουσιαστικά το μέλλον της".

 

Ποιες αλλαγές και τι άλλο χρειάζεται να κάνει το ΣΑΕ για να γίνει διαδραματίσει το ρόλο που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του;

"Οπωσδήποτε μία οικονομική αυτοδυναμία, έστω και μερική σε πρώτη φάση, αύξηση του δυναμικού της βάσης και δικτύωσή της, ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του ΣΑΕ διαμέσου της πλήρους αντιπροσωπευτικότητάς του. Επίσης ενεργοποίηση των Δικτύων μέσα από τις περιφέρειες και συντονισμός με τις  ομογενειακές οργανώσεις, δίνοντάς τους τη σιγουριά ότι το ΣΑΕ τις εκπροσωπεί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι ότι τις αντικαθιστά. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ ότι είναι και η ενεργοποίηση της Νεολαίας, δίνοντάς της το έναυσμα της συνέχειας".

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι εξ αιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Αμερική στις εξελίξεις που σχετίζονται με τα ελληνικά θέματα, η θέση του προέδρου ανήκει δικαιωματικά στην περιφέρεια των ΗΠΑ. Ποιά η άποψή σας;

«Η διεκδίκηση της προεδρίας είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας, από όπου κι αν προερχόμαστε. Τα λεγόμενα «κέντρα αποφάσεων» καλό είναι να υπάρχουν και ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου οι ομογενείς έχουν εμπλακεί στα εκεί δρώμενα, είναι γνώστες των εξελίξεων, έχουν δύναμη και δυνατότητα επιρροής. Αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ΣΑΕ από τα κέντρα αποφάσεων. Το ΣΑΕ θα πρέπει να έχει άποψη για τα εθνικά θέματα και να εξασκεί το ρόλο του πάντοτε σε συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση. Από την άλλη, ο  Συντονιστής και το Συντονιστικό Συμβούλιο της κάθε περιφέρειας, γνωρίζοντας ανθρώπους και πράγματα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των εθνικών θεμάτων και στις πολιτικές αποφάσεις, που αφορούν στο καλό της χώρας μας».


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 15:46
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Greek American News Agency Συνέντευξη στην εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ »